Circulair

Circulair

De overheid heeft de ambitie dat Nederland in 2050 een volledig circulaire economie is. In deze circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waarde vernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

VMRG Environmental Performence Declaration (EPD)

De VMRG heeft Levenscyclus Analyses (LCA’s) laten maken voor aluminium raamkozijnen gerealiseerd onder het VMRG Keurmerk. In een LCA wordt de milieubelasting van een product over de gehele levenscyclus bepaald. Deze LCA’s zijn opgenomen in de Nationale Milieu Database (NMD) die als input geldt voor de berekening van de wettelijk verplichte Milieu Prestatie voor Gebouwen (MPG). Welke enkel geldt voor nieuwbouw.

De Environmental Product Declaration (EPD) is een samenvatting van de LCA’s  en geeft inzicht in de milieu impact van het product in verschillende fases van de levenscyclus. Een EPD biedt b.v. een adviseur of architect, verifieerbare en nauwkeurige informatie die soms vereist zijn bij duurzame projecten of BREEAM en LEED projecten.

Hergebruik en recyclen

Aluminium is vrijwel onbeperkt recyclebaar. Om maximaal gebruik te maken van gerecycled aluminium heeft Kawneer de recycleprogramma’s AR90 en AR100 opgezet.

De aluminium raam-, deur- en vliesgevelsystemen van Kawneer zijn modulair samengesteld. Dit heeft als voordeel dat de systemen eenvoudig te demonteren zijn, waardoor aluminium en overige materialen goed te scheiden zijn. Dit maakt het recycleproces een stuk eenvoudiger.

Vliesgevels hebben ‘droge’ verbindingen, waardoor de complete gevel gedemonteerd kan worden zonder verontreiniging of beschadigingen door kit of lijmresten. Dit was exact de reden waarom in het circulaire project ‘Circl’ in Amsterdam de vliesgevelsystemen van Kawneer zijn toegepast. Mede door de genormaliseerde afmetingen is het gevelsysteem na demontage herbruikbaar.