Daglichttoetreding

Het Bouwbesluit (afdeling 3.11) stelt eisen aan de hoeveelheid daglicht die er moet binnenkomen in een gebouw. Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning dient een daglichtberekening conform de NEN2057 overlegd te worden om aan te tonen dat er aan de Bouwbesluit eisen voldaan wordt.

Gezondheid

Onderzoeken wijzen uit dat daglicht een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid. Daglicht bepaalt onder andere in grote mate ons slaapritme. Bij een goede nachtrust voelen mensen zich fitter, energieker en gelukkiger. In de werkomgeving uit dit zich in een hogere productiviteit en betere prestaties.

Ruimte

Bovendien creëren grote daglichtoppervlakken in buitengevelopeningen als ramen en vliesgevels een ruimtescheppend effect en bieden ze uitzicht naar buiten. Dit comfort heeft een rustgevende werking op de mensen in het gebouw.

Daglichtoppervlakte

Met name in bestaande situaties heeft het kozijn een grote invloed op de daglichtoppervlakte, de oppervlakte van de opening waardoor daglicht kan toetreden. De aanzichtbreedte van het kozijn bepaalt het uiteindelijk daglichtoppervlak. Zeker bij wat kleinere gevelopeningen maakt dit een significant verschil. Afhankelijk van de grootte van de gevelopening en de kozijnkeuze kan dit oplopen tot meer dan 10% verschil in daglichttoetreding.

Aluminium kozijnen hebben een geringe aanzichtbreedte waardoor een groter daglichtoppervlak gerealiseerd wordt dan bij kozijnen met een breder profiel, zoals houten of kunststof kozijnen.