City Icoon 360 Twins, Amsterdam

City Icoon 360 Twins

Amsterdam

Architect: Metin van Zijl, Studioninedots
Aannemer: Heddes Bouw & Ontwikkeling
Gevelbouwer: Facédo

Fotografie: Dirk Verwoerd

Het gebied Buiksloterdam in Amsterdam Noord is de afgelopen jaren getransformeerd van een verlaten industriegebied naar een moderne en duurzame woonwijk. Een mooie aanwinst hier is project City Icoon – ook wel de 360 Twins genoemd – die bestaat uit twee identiek ogende slanke torens. De gebouwen zijn uitgevoerd met een gevel van 152 ton gerecycled bouwafval en enorme tuimelramen. En dat is best gedurfd, gezien de ligging pal aan het IJ.

De opdracht was om een zo luchtig mogelijk gebouw te creëren. Hoe hoger het gebouw, hoe lichter de kleur baksteen. Datzelfde effect werd ook met de ramen en kozijninvulling gecreëerd: hoe hoger, hoe groter van formaat – en dus meer transparantie. Daarbij moesten ze vierkant zijn en uitgevoerd als tuimelraam; een knipoog naar het industriële verleden. Nog een uitdaging was dat de kiepstand ook op 46 meter hoogte aan het IJ bij die windlasten goed moest functioneren.

Uiteindelijk hebben we het oorspronkelijke Duitse AA720-profielsysteem omgezet naar een voor de Nederlandse markt geschikte RT-serie. Samen met Facédo hebben we ervoor gezorgd dat het gevraagde tuimelraam aan alle geldende bouweisen voldoet. Vooral de wind- en waterdichtheid waren van belang, door de ligging aan het IJ. We zijn met vlag en wimpel geslaagd voor alle tests, met een prachtig resultaat.

Meer weten over dit project?
Lees dan de volledige projectcase in de bijlage.

Bekijk meer woningbouwprojecten

Download voor meer informatie over dit project de volledige casestudy PDF

Download

Producten