Cradle to Cradle

Wat is Cradle to Cradle?

Cradle to Cradle is de ultieme vorm van duurzaam ondernemen. Het betekent dat de grondstoffen die je gebruikt volledig hergebruikt kunnen worden, zonder dat ze hun waarde verliezen.

Cradle to Cradle Certified is een wereldwijd erkende maat voor veiligere en duurzamere producten gemaakt voor de circulaire economie waarin grondstoffen niet worden uitgeput maar aan het einde van het productleven volledig opnieuw worden gebruikt. In een circulaire economie is afval `voedsel’. Dat wil zeggen dat elke grondstof, elk materiaal volledig hergebruikt moet kunnen worden zonder dat het zijn waarde verliest. In dat geval is er sprake van ‘upcycling’. Aluminium is bijvoorbeeld een materiaal dat 100% upcyclebaar is.

Producten materialen die schadelijk zijn voor het milieu passen niet binnen een circulaire economie. Daarom heeft Cradle to Cradle Certified een lijst opgesteld met chemicaliën en stoffen die zijn verboden voor gebruik. Deze stoffen staan op de banned list vanwege hun onomkeerbare negatieve effecten op de gezondheid van de mens.

Download voor meer informatie over Cradle to Cradle de whitepaper;

Kawneer Cradle to Cradle Certified

Aluminium producten hebben milieuvriendelijke eigenschappen. Het materiaal is vrijwel onbeperkt recyclebaar, niet giftig, zeer onderhoudsarm en daardoor uitermate duurzaam.

Hierdoor sluiten aluminium kozijnen en vliesgevels goed aan bij het Cradle to Cradle principe en dus binnen de circulaire economie.

Kawneer heeft inmiddels Cradle to Cradle gecertificeerde raam- en deursystemen, vliesgevel en schuifpuien en werkt eraan om al haar producten Cradle to Cradle te laten certificeren. Om de certificering breed toepasbaar te maken zijn oppervlaktebehandeling (poedercoating of anodisatie) en hang- en sluitwerk in de certificatie opgenomen.

De onafhankelijk beoordelingsinstantie Cradle to Cradle Platform heeft Kawneer begeleidt tijdens het certificeringstraject. Om de inhoud van het Cradle to Cradle certificaat te verduidelijken en de betrouwbaarheid en accuraatheid te bevestigen geeft Cradle to Cradle Platform een scopedocument opgesteld dat u hier kunt downloaden.

Kawneer Cradle to Cradle certificaten1
AA 100 HI+
AA 5110
RT 82 HI+
RT 72 HI+
RT 72 Reflex
AA 100

1 Certificering inclusief hang- en sluitwerk en oppervlaktebehandeling


De Cradle to Cradle gecertificeerde vliesgevel AA 100 HI+ van Kawneer is toegepast in het duurzame Stadskantoor Venlo.